Najbardziej prawdopodobna liczba sukcesów
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 9 paź 2008, o 15:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 25 razy
Najbardziej prawdopodobna liczba sukcesów
Ile doświadczeń wg schematu Bernoulliego należy wykonać by najbardziej prawdopodobna liczba sukcesów wynosiła 51, jeśli prawdopodobieństwo sukcesu wynosi 0,64?
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Najbardziej prawdopodobna liczba sukcesów
najbardziej prawdopodobna liczba sukcesów to liczba całkowita \(\displaystyle{ k_0}\) spełniająca nierówność
\(\displaystyle{ (n+1)p-1 \le k_0 \le (n+1)p}\)
A więc
\(\displaystyle{ (n+1)\cdot 0,64-1 \le 51 \le (n+1)\cdot 0,64}\)
Stąd \(\displaystyle{ n = 79}\) lub \(\displaystyle{ n=80}\)
\(\displaystyle{ (n+1)p-1 \le k_0 \le (n+1)p}\)
A więc
\(\displaystyle{ (n+1)\cdot 0,64-1 \le 51 \le (n+1)\cdot 0,64}\)
Stąd \(\displaystyle{ n = 79}\) lub \(\displaystyle{ n=80}\)