Doświadczenia polega na ośmiokrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A: każda liczba oczek wystąpi co najmniej raz.
Mi wyszło P(A)= 0,6975915, ale nie jestem pewien czy to dobrze. Czekam na potwierdzenie.
doświadczenie polega na 8-krotnym rzycie kostką
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 19 kwie 2007, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bartoszyce
- Podziękował: 5 razy
doświadczenie polega na 8-krotnym rzycie kostką
\(\displaystyle{ P \left( A\right) = \frac{V ^{6} _{6} * W ^{2} _{6} * C ^{2} _{8} }{W ^{8} _{6} } = \frac{725760}{1679616} \approx 0,0432}\)
Ale coś zagmatwałem :/
Ale coś zagmatwałem :/
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
doświadczenie polega na 8-krotnym rzycie kostką
\(\displaystyle{ \frac{ {6 \choose 1} \cdot \frac{8!}{3!} + {6 \choose 2} \cdot \frac{8!}{2! \cdot 2!} }{6^8}=0, 1140260631}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2000
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
doświadczenie polega na 8-krotnym rzycie kostką
powinno być:
\(\displaystyle{ \frac{6 \cdot {8 \choose 3} \cdot 5!+ {8 \choose 2} {6 \choose 2} \cdot 4! }{6^8}=0,03000685...}\)
\(\displaystyle{ \frac{6 \cdot {8 \choose 3} \cdot 5!+ {8 \choose 2} {6 \choose 2} \cdot 4! }{6^8}=0,03000685...}\)