Prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczym doswiadczeniu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
BTTOS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 9 paź 2008, o 15:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 25 razy

Prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczym doswiadczeniu

Post autor: BTTOS »

Prawdopodobieństwo uzyskania co najmniej jednego sukcesu w czterech doświadczeniach Bernoulliego wynosi 0,5904. Ile wynosi prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczym doświadczeniu?
Awatar użytkownika
lina2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 599
Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 151 razy

Prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczym doswiadczeniu

Post autor: lina2002 »

Zauważ, że zdarzenie przeciwne do co najmniej jednego sukcesu w schemacie to brak sukcesów (oznaczam przez \(\displaystyle{ A'}\)). \(\displaystyle{ P(A')=p ^{4}}\), gdzie \(\displaystyle{ p}\) to prawdopodobieństwo porażki. Z warunków zadania:\(\displaystyle{ P(A')=1-0,5904=0,4096}\). Tak więc \(\displaystyle{ p ^{4}=0,4096}\), czyli \(\displaystyle{ p=0,8}\). Oczywiście \(\displaystyle{ s=0,2}\), gdzie \(\displaystyle{ s}\) to prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczym doświadczeniu.
ODPOWIEDZ