myśliwy i jego strzały

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Natmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 1 mar 2008, o 21:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: R-rz
Podziękował: 21 razy

myśliwy i jego strzały

Post autor: Natmat »

Spośród 100 strzałów oddanych przez myśliwego do traczy 70 jest celnych
Myśliwy oddał 12 strzałów. Jakie jest prawdopodobieństwo, Ŝe tarcza został
trafiona co najmniej raz?
sylwuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 9 sty 2007, o 16:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz / Gdańsk
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 8 razy

myśliwy i jego strzały

Post autor: sylwuch »

czyli chcemy obliczyć prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P( x \ge 1)}\) gdzie x jest naszym zdarzeniem że trafi do tarczy. weźmy zdarzenie przeciwne czyli takie że nie trafi ani razu do tarczy \(\displaystyle{ P(x=0)}\) i teraz nasze szukane prawdopodobieństwo to \(\displaystyle{ 1 - P(x=0)}\) w zadaniu masz podane że na 100 prób jest 70 sukcesów czyli prawdopodobieństwo sukcesu jest \(\displaystyle{ \frac{7}{10}}\) zaś porażki \(\displaystyle{ \frac{3}{10}}\) i teraz np ze schematu Bernouliego oblicz sobie to podstawiając te dane i już w razie problemów-pisz

ajjj uwzględnij jeszcze to że prób jest 12 zapomniałam tego dodać
ODPOWIEDZ