Urna z kulami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
krzysiu13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 5 gru 2008, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 27 razy

Urna z kulami

Post autor: krzysiu13 »

Zadanie 1

W urnie jest 7 kul: 3 niebieskie i 4 białe. Losujemy trzy kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
a) dokładnie jednej białej kuli
b) co najmniej jednej kuli niebieskiej

Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
kuma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 70 razy

Urna z kulami

Post autor: kuma »


a)\(\displaystyle{ 3*\frac{4}{7}* \frac{3}{6} * \frac{2}{5}}\)
b) \(\displaystyle{ (3*\frac{3}{7}*\frac{4}{6} * \frac{3}{7})+(3*\frac{4}{7}* \frac{3}{6} * \frac{2}{5})+(\frac{3}{7}* \frac{2}{6} * \frac{1}{5})}\)
ODPOWIEDZ