Kolejność w kolejce

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
krzysiu13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 5 gru 2008, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 27 razy

Kolejność w kolejce

Post autor: krzysiu13 »

Zadanie 1

W poczekalni przychodni lekarskiej oczekują dwie kobiety i 4 mężczyźni. Poszczególne osoby są proszone do gabinetu w sposób losowy. Oblicz prawdopodobieństwo, że jako pierwsza i ostatnia wejdzie kobieta.

Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

Kolejność w kolejce

Post autor: Ateos »

\(\displaystyle{ P= \frac{2}{6} \cdot \frac{4}{5} \cdot \frac{3}{4} \cdot \frac{2}{3} \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{1}}\)
krzysiu13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 5 gru 2008, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 27 razy

Kolejność w kolejce

Post autor: krzysiu13 »

Dzięki
ODPOWIEDZ