W szescianie o boku dlugosci a wybieramy losowo cztery wierzcholki
a) oblicz prawdopodobienstwo, ze wybrane punkty beda wierzcholkami prostokata
b) oblicz sume pol wszystkich takich prostokatow
Prawdopodobienstwo w szescianie
- lukki_173
- Użytkownik
- Posty: 913
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 218 razy
Prawdopodobienstwo w szescianie
D - losowanie czterech wierzchołków spośród 8
Zdarzeniem elementarnym są podzbiory 4-elementowe ze zbioru 8-elementowego
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}= {8 \choose 4}=70}\)
A - wylosowane pinkty będą wierzchołkami prostokąta
Najlepiej to sobie narysować i zwyczajnie policzyć. Mi wyszło 12 możliwości.
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=12\\
P(A)= \frac{12}{70}= \frac{6}{35}}\)
Pole wszystkich prostokątów to będzie suma 6 pól kwadratów o boku \(\displaystyle{ a}\) i sześciu pól prostokąta o wymiarach \(\displaystyle{ a \cdot a \sqrt{2}}\).
Pozdrawiam
Zdarzeniem elementarnym są podzbiory 4-elementowe ze zbioru 8-elementowego
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}= {8 \choose 4}=70}\)
A - wylosowane pinkty będą wierzchołkami prostokąta
Najlepiej to sobie narysować i zwyczajnie policzyć. Mi wyszło 12 możliwości.
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=12\\
P(A)= \frac{12}{70}= \frac{6}{35}}\)
Pole wszystkich prostokątów to będzie suma 6 pól kwadratów o boku \(\displaystyle{ a}\) i sześciu pól prostokąta o wymiarach \(\displaystyle{ a \cdot a \sqrt{2}}\).
Pozdrawiam
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Prawdopodobienstwo w szescianie
Ryszard Kalina-> Matematyka z Sensem-> Arkusze maturalne-> Zakres rozszerzony-> Arkusz XI-> zad.7.
Jak wspomniał lukki_173: najłatwiej jest to sobie narysować. Już wiesz, że musisz znaleźć 12 prostokątów. Niektóre będą takie same.
W każdym razie wyjdzie:
\(\displaystyle{ P=6a^{2}(1+ \sqrt{2})}\)
Można się domyśleć, ile jakich prostokątów tam się znajduje
Pozdrawiam.
Jak wspomniał lukki_173: najłatwiej jest to sobie narysować. Już wiesz, że musisz znaleźć 12 prostokątów. Niektóre będą takie same.
W każdym razie wyjdzie:
\(\displaystyle{ P=6a^{2}(1+ \sqrt{2})}\)
Można się domyśleć, ile jakich prostokątów tam się znajduje
Pozdrawiam.