Wzór na sumę prawdopodobieństw.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
iXmerof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Wzór na sumę prawdopodobieństw.

Post autor: iXmerof »

Witam,
piszę, bo mam problem ze zrozumieniem części zadania. Mianowicie w zadaniu o treści czy jest możliwe zajście sumy prawdopodobieństw P(A \(\displaystyle{ \cup}\) B) = 1,12 przy P(A')=0,54 oraz P(B)=0,54 wyliczyłem, że P(A)=0,46 ze wzoru P(A)= 1- P(A').
Chcąc skorzystać, ze wzoru na sumę: P(A\(\displaystyle{ \cup}\)B) = P(A) + P(B) - P(A\(\displaystyle{ \cap}\)B) podstawiłem wykorzystując P(A) + P(B) = 1 : P(A\(\displaystyle{ \cup}\)B) = 1 - P(A\(\displaystyle{ \cap}\)B)
i w tym momencie uktnęłem. Zwykle czy iloczyn jest, czy zdarzenia są niezależne od siebie wyciągałem z kontekstu zadania, a tu treść jest sucha i nie mam pojęcia jak obliczyć ten iloczyn i skąd go wziąść.
W kluczu jest napisane, że wynosi on -0,12, lecz nie interesuje mnie sama odpowiedź, a sposó w jaki do tego można dojść.

Proszę o pomoc.
abc666

Wzór na sumę prawdopodobieństw.

Post autor: abc666 »

\(\displaystyle{ P(A) \in \langle 0,1\rangle}\) więc nie ma co liczyć
Awatar użytkownika
iXmerof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Wzór na sumę prawdopodobieństw.

Post autor: iXmerof »

w kluczu jest coś takiego, ostatni punkt: P(A\(\displaystyle{ \cup}\)B) = 1 - P(A\(\displaystyle{ \cap}\)B) = 1,12 stąd P(A\(\displaystyle{ \cap}\)B) = -0,12 więc dane są sprzeczne.

Czyli z powodu, że iloczyn wyszedł ujemny, czyli sprzeczny to powoduje, że nie jest możliwa suma tych 2 zdarzeń i odpowiedzią jest brak możliwości? Na to by wyglądało.
abc666

Wzór na sumę prawdopodobieństw.

Post autor: abc666 »

To jest jedna z podstawowych własności prawdopodobieństwa
ODPOWIEDZ