Prawdopodobieństwo geometryczne,czy da się zbudować trójkąt

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
aska17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 14 sty 2008, o 20:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo geometryczne,czy da się zbudować trójkąt

Post autor: aska17 »

Wybrano losowo i niezależnie od siebie trzy liczby z odcinka \(\displaystyle{ \left[ 0,1 \right]}\) .Jakie jest prawdopodobieństwo,że z odcinków o długościach odpowiadających tym liczbom da się zbudować trójkąt?

Czy to bedzie:\(\displaystyle{ {3\choose 1} \cdot \frac{1}{6}}\)?
ODPOWIEDZ