zmienna losowa
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
zmienna losowa
Trzeba by dokładniej napisać skąd dokąd prowadzi ta zmienna.
Dosc ogólnie piszac jest tak:
\(\displaystyle{ X: (\Omega, \mathcal{F}) \longrightarrow (\mathbb{R}, \mathcal{B}(\mathbb{R}))}\)
U nas bym zaproponował tak:
\(\displaystyle{ X: (\mathbb{R}^2, \mathcal{B}(\mathbb{R}^2)) \longrightarrow (\mathbb{R}, \mathcal{B}(\mathbb{R}))}\)
Aby powyższa funkcja była zmienną losową to musi być mierzalna czyli przeciwobraz zbioru mierzalnego musi być mierzalny tj. piszac formalnie:
\(\displaystyle{ \bigwedge_{B \in \mathcal{B}(\mathbb{R})} X^{-1}(B) \in \mathcal{B}(\mathbb{R}^2)}\)
Wystarczy ograniczyć sprawdzanie bo zbiorów postaci \(\displaystyle{ B = (-\infty, a)}\), dzieki temu pozostaje Ci tylko zobaczyć że:
\(\displaystyle{ \bigwedge_{a \in \mathbb{R}} X^{-1}(-\infty,a) \in \mathcal{B}(\mathbb{R}^2)}\)
Dosc ogólnie piszac jest tak:
\(\displaystyle{ X: (\Omega, \mathcal{F}) \longrightarrow (\mathbb{R}, \mathcal{B}(\mathbb{R}))}\)
U nas bym zaproponował tak:
\(\displaystyle{ X: (\mathbb{R}^2, \mathcal{B}(\mathbb{R}^2)) \longrightarrow (\mathbb{R}, \mathcal{B}(\mathbb{R}))}\)
Aby powyższa funkcja była zmienną losową to musi być mierzalna czyli przeciwobraz zbioru mierzalnego musi być mierzalny tj. piszac formalnie:
\(\displaystyle{ \bigwedge_{B \in \mathcal{B}(\mathbb{R})} X^{-1}(B) \in \mathcal{B}(\mathbb{R}^2)}\)
Wystarczy ograniczyć sprawdzanie bo zbiorów postaci \(\displaystyle{ B = (-\infty, a)}\), dzieki temu pozostaje Ci tylko zobaczyć że:
\(\displaystyle{ \bigwedge_{a \in \mathbb{R}} X^{-1}(-\infty,a) \in \mathcal{B}(\mathbb{R}^2)}\)