W urnie znajdują się 3 kule białe i 4 czarne.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
roxyy__20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 24 kwie 2009, o 11:03
Płeć: Kobieta

W urnie znajdują się 3 kule białe i 4 czarne.

Post autor: roxyy__20 »

W urnie znajdują się 3 kule białe i 4 czarne.

a. Losujemy trzykrotnie bez zwracania po jednej kuli. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze wylosujemy co najmniej dwie kule biale ?

b. Losujemy dwukrotnie ze zwracaniem jedna kule. Jakie jest prawdopodobienstwo ze beda to kule roznych kolorow?
Awatar użytkownika
agniecha_iksde
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 6 kwie 2009, o 14:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Myszków
Pomógł: 2 razy

W urnie znajdują się 3 kule białe i 4 czarne.

Post autor: agniecha_iksde »

a.
\(\displaystyle{ omega={7\choose 3}=35
A={3\choose 2}*{4\choose 1}=12
P(A)=12/35
b.
omega=7*7=49
B=2*3*4=24
P(B)=24/49}\)
ODPOWIEDZ