nauczycielowi matematyki, sprawdzającemu próbną maturę

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kahn13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 kwie 2009, o 15:15
Płeć: Mężczyzna

nauczycielowi matematyki, sprawdzającemu próbną maturę

Post autor: Kahn13 »

nauczycielowi matematyki, sprawdzającemu próbną maturę swoich uczniów do sprawdzenia pozostało dziesięć prac- w tym prace eweliny i magdy. prace ułożone losowo jedna na drugiej leża na biurku. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
A- między pracami eweliny i magdy leżą dokładnie trzy praca innych uczniów,
B-praca eweliny nie leży na pracy Magdy
z góry dzięki za pomoc
Kajot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 16 mar 2007, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Pomógł: 18 razy

nauczycielowi matematyki, sprawdzającemu próbną maturę

Post autor: Kajot »

\(\displaystyle{ \Omega = 10! \\ A=2* {8 \choose 3} * 5! * 6 \\ B=\Omega-9}\)

B zalozylem, ze polecenie brzmi "praca Eweliny nie lezy BEZPOSREDNIO na pracy Magdy, jesli ogolnie polecenie brzmi "nie lezy nad praca Magdy to \(\displaystyle{ B=\Omega-9-8-7-6-5-4-3-2-1}\)
Kahn13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 kwie 2009, o 15:15
Płeć: Mężczyzna

nauczycielowi matematyki, sprawdzającemu próbną maturę

Post autor: Kahn13 »

dzięki
ODPOWIEDZ