OBLICZ PRAWDOPODOBIENSTWO
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 23 kwie 2009, o 10:15
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 3 razy
OBLICZ PRAWDOPODOBIENSTWO
Ze zbioru liczb naturalnych dwucyfrowych wybieramy losowo jedna liczbe. Oblicz prawdopodobienstwo otrzymania liczby podzielnej przez 15.
-
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 78 razy
OBLICZ PRAWDOPODOBIENSTWO
To nie jest geometria...
Ale jak już, to:
\(\displaystyle{ \frac{liczba\ zdarzeń \ sprzyjających}{liczba\ wszystkich \ zdarzeń} = \frac{6}{90} = \frac{1}{15}}\)
Ale jak już, to:
\(\displaystyle{ \frac{liczba\ zdarzeń \ sprzyjających}{liczba\ wszystkich \ zdarzeń} = \frac{6}{90} = \frac{1}{15}}\)