Witam ,
nadal mam problem z jednym zadaniem
Rzuć 100 razy trzema kostkami i zanotuj co,i ile razy się wydarzyło - to już zrobiłam, wyniki widnieją w podpunktach a,b,c.
Oceń prawdopodobieństwo zajścia każdego z tych zdarzeń :
a) wszystkie 3 kostki pokazały tę samą liczbę 1 raz,
b) 2 z 3 kostek pokazały tę samą liczbę, a 3 inną, 43 razy
c) każda z 3 kostek pokazała inną liczbę 56 razy
Jak ocenić prawdopodobieństwo zajścia każdego z tych zdarzeń ?
Będę bardzo wdzięczna za szybką odpowiedź, z góry dziękuję i pozdrawiam wink.gif
Ludu,
błagam o pomoc
Rzut trzema kostkami do gry
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 22 kwie 2009, o 17:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krk
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 13:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 3 razy
Rzut trzema kostkami do gry
Ogólnie w potrójnym rzucie mamy 216 mozliwych wyników
wśród nich:
a) wszystkie 3 kostki pokaża tę samą liczbę 6 razy,
b) 2 z 3 kostek pokaż tę samą liczbę, a 3 inną 3(liczba mozliwych wyborów tej pojedynczej kostki)*6(mozliwe wyniki na 1 kostce)*5(mozliwe wyniki na 2. i 3.)=90
c) każda z 3 kostek pokazała inną liczbę 56 razy 6*5*4=120
Czyli:
P(a)=6/216=1/36
P(b)=90/216=5/12
P(c)=120/216=5/9
W twoim przypadku
P(a)=1/100
P(b)=43/100
P(c)=56/100
co odbiega od "oficjalnych" wyników, jednak zachowana jest kolejnosc a<b<c
wśród nich:
a) wszystkie 3 kostki pokaża tę samą liczbę 6 razy,
b) 2 z 3 kostek pokaż tę samą liczbę, a 3 inną 3(liczba mozliwych wyborów tej pojedynczej kostki)*6(mozliwe wyniki na 1 kostce)*5(mozliwe wyniki na 2. i 3.)=90
c) każda z 3 kostek pokazała inną liczbę 56 razy 6*5*4=120
Czyli:
P(a)=6/216=1/36
P(b)=90/216=5/12
P(c)=120/216=5/9
W twoim przypadku
P(a)=1/100
P(b)=43/100
P(c)=56/100
co odbiega od "oficjalnych" wyników, jednak zachowana jest kolejnosc a<b<c
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 22 kwie 2009, o 17:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krk