Kulki, tym razem od ping ponga
Kulki, tym razem od ping ponga
W pudelku znajduja sie biale i pomaranczowe pileczki do ping-ponga. Wszystkich pileczek jest 2k+2. Pileczek pomaranczowych jest o "k" wiecej niz pileczek bialych. Z pudelka wylosujemy pileczke. Zdarzenie A oznacza - wylosowano pileczke biala, zdarzenie B - wylosowano pileczke pomaranczowa. Prawdopodobienstwo zdarzenia A jest rowne \(\displaystyle{ \frac{2}{7}}\). Wyznacz liczbe pileczek pomaranczowych oraz prawdopodobienstwo zdarzenia B.
- Marmon
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 30 sty 2008, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wołomin
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 75 razy
Kulki, tym razem od ping ponga
\(\displaystyle{ x}\)- białe
\(\displaystyle{ x+k}\) - pomarańczowe
\(\displaystyle{ x+x+k=2k+2 \Rightarrow}\)
\(\displaystyle{ ...}\) - białych
\(\displaystyle{ ...}\) - pomarańczowych
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{ {ile białych \choose 1} }{ {2k+2 \choose 1} }=\frac{2}{7}}\)
\(\displaystyle{ x+k}\) - pomarańczowe
\(\displaystyle{ x+x+k=2k+2 \Rightarrow}\)
\(\displaystyle{ ...}\) - białych
\(\displaystyle{ ...}\) - pomarańczowych
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{ {ile białych \choose 1} }{ {2k+2 \choose 1} }=\frac{2}{7}}\)