Zbior liczb, liczba podzielna i parzysta

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
roXXo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 5 lut 2009, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Zbior liczb, liczba podzielna i parzysta

Post autor: roXXo »

Ze zbioru liczb {1,2...12} losujemy dwa razy po jednej liczbie bez zwracania. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia A - pierwsza wylosowana liczba bedzie podzielna przez 3, a druga bedzie parzysta. Wynik podaj w postaci ulamka nieskracalnego.
Awatar użytkownika
lina2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 599
Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 151 razy

Zbior liczb, liczba podzielna i parzysta

Post autor: lina2002 »

\(\displaystyle{ \overline {\overline \Omega}=12 \cdot 11}\). Jest \(\displaystyle{ \frac{12}{3}=4}\) liczby podzielne przez 3, przy czym dwie: 6 i 12 są parzyste, a dwie: 3 i 9 nieparzyste. Jest 6 liczb parzystych. Jeżeli pierwsza wylowana będzie parzysta, to pozostaje jeszcze 5 parzystych (bo losujemy bez zwracania). Tak więc \(\displaystyle{ \overline {\overline A}=2 \cdot 6+2 \cdot 5}\). Z obliczeniem tego chyba nie będziesz miał już problemu .

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ