suma jest większa od 17
- dee_jay
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 9 kwie 2009, o 13:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków/Wadowice
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 11 razy
suma jest większa od 17
Ze zbioru \(\displaystyle{ \{1,2,3,...,17\}}\) wybieramy losowo dwie różne liczby. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch liczb, których suma jest większa od \(\displaystyle{ 17}\).
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
suma jest większa od 17
jeżeli jedną z liczb jest 17, to masz 16 par. jeżeli 16, to masz również 16. jeżeli 15, masz 15 ... jeżeli 1 - masz 1. czyli sumujesz (1+2+...+16)+16.
- dee_jay
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 9 kwie 2009, o 13:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków/Wadowice
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 11 razy
suma jest większa od 17
już wiem:D zrobiłem po swojemu:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\)\(\displaystyle{ =C^{2}_{17}=136}\)
(u mnie nie jest ważna kolejność)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{ccc}
1 liczba & 2 liczba \\
17 & (1,2,3...16) & \rightarrow 16 \\
16 & (2,3,4...15) & \rightarrow 14\\
15 & (3,4,5...14) & \rightarrow 12\\
. & . & \\
. & . & \\
. & . & \\
10 & (8,9) & \rightarrow 2\\
\end{tabular}}\)
W kolumnie \(\displaystyle{ "2 liczba"}\) zaczynam od liczby wyżej żeby powstała suma większa od 17 a kończe na jednej liczbie niżej żeby
1) \(\displaystyle{ 1 liczba}\) \(\displaystyle{ \neq}\) \(\displaystyle{ 2 liczba}\)
2) nie powtarzały się wyniki \(\displaystyle{ \{16,17\} \{17,16\}itp.}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{72}{136}= \frac{9}{17}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\)\(\displaystyle{ =C^{2}_{17}=136}\)
(u mnie nie jest ważna kolejność)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{ccc}
1 liczba & 2 liczba \\
17 & (1,2,3...16) & \rightarrow 16 \\
16 & (2,3,4...15) & \rightarrow 14\\
15 & (3,4,5...14) & \rightarrow 12\\
. & . & \\
. & . & \\
. & . & \\
10 & (8,9) & \rightarrow 2\\
\end{tabular}}\)
W kolumnie \(\displaystyle{ "2 liczba"}\) zaczynam od liczby wyżej żeby powstała suma większa od 17 a kończe na jednej liczbie niżej żeby
1) \(\displaystyle{ 1 liczba}\) \(\displaystyle{ \neq}\) \(\displaystyle{ 2 liczba}\)
2) nie powtarzały się wyniki \(\displaystyle{ \{16,17\} \{17,16\}itp.}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{72}{136}= \frac{9}{17}}\)
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
suma jest większa od 17
metoda "kolejnościowa" daje to samo \(\displaystyle{ \frac{\frac{17\cdot 16}{2}+16}{17\cdot 16}=\frac{1}{2}+\frac{1}{17}=\frac{18}{34}=\frac{9}{17}}\). przyznam, że miałem zaćmę podając sposób zliczania - nie zauważyłem, że pary liczone są podwójnie, a więc powinno mieć to odbicie w "omedze", czyli należałoby uwzględniać kolejność.
- biolga
- Użytkownik
- Posty: 203
- Rejestracja: 8 wrz 2007, o 11:54
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 1 raz
suma jest większa od 17
Nie rozumiem dlaczego w tym przypadku nie jest wazna kolejność. Mógłby ktoś wyjasnić?dee_jay pisze:\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=C^{2}_{17}=136}\)
(u mnie nie jest ważna kolejność)
Ostatnio zmieniony 20 lut 2013, o 12:47 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.