ustawienie chłopców/dziewcząt w szeregu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mateusz200414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kartuzy
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

ustawienie chłopców/dziewcząt w szeregu

Post autor: mateusz200414 »

cześć
nie potrafię poradzić sobie z tym zadaniem, mógłby ktoś pomóc?

Ośmiu chłopców i pięć dziewczynek ustawia się w szeregu w sposób losowy. Oblicz prawdopodobieństwo, że żadne dwie dziewczynki nie stoją obok siebie.

pozdrawiam
Martinsgall
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 328
Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 52 razy

ustawienie chłopców/dziewcząt w szeregu

Post autor: Martinsgall »

\(\displaystyle{ \overline {\overline \Omega}=13!}\)
A-zdarzenie że co najmnije dwie dziewczynki siedzą obok siebie
\(\displaystyle{ \overline {\overline A}=12! \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ P(A')=1-P(A)=\frac{11}{13}}\)
Wydaje mi się że coś takiego ale nie jestem pewien wiec jak masz odpowiedź do tego zadania to podaj i będzie trochę łatwiej dojść do tego jak to zrobić
mateusz200414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kartuzy
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

ustawienie chłopców/dziewcząt w szeregu

Post autor: mateusz200414 »

niestety nie mam odpowiedzi ;/
Martinsgall
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 328
Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 52 razy

ustawienie chłopców/dziewcząt w szeregu

Post autor: Martinsgall »

No nic może jeszcze ktoś potwierdzi czy to jest dobrze czy źle, bo ja nigdy nie jestem pewien swoich odp z prawdopodobieństwa, a jak nie to jutro jeszcze raz się zastanowię nad tym zad i naniosę w razie czego poprawki
qwert16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 18 kwie 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 1 raz

ustawienie chłopców/dziewcząt w szeregu

Post autor: qwert16 »

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{9\choose 5}8!5!}{13!}= \frac{14}{143}}\)
ODPOWIEDZ