w urnie znajduje się 5 kul białych i 3 czarne
w urnie znajduje się 5 kul białych i 3 czarne
w urnie znajduje się 5 kul białych i 3 czarne . Z urny losujemy 2 kule bez zwracania . oblicz prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednej kuli białej
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
w urnie znajduje się 5 kul białych i 3 czarne
A - wylosowano co najmniej 1 kulę białą
B - nie wylosowano kuli białej (jest to zdarzenie przeciwne do A)
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(B)=1-\frac{ {3 \choose 2} }{ {8 \choose 2} }}\)
B - nie wylosowano kuli białej (jest to zdarzenie przeciwne do A)
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(B)=1-\frac{ {3 \choose 2} }{ {8 \choose 2} }}\)