Funckaj gęstości stażu pracy osób zatrudnionych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Macius700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 11 maja 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 27 razy

Funckaj gęstości stażu pracy osób zatrudnionych

Post autor: Macius700 »

Funckaj gęstości stażu pracy osób zatrudnionych na odpowiednich stanowiskach kierowniczych okreslona jest nastepująco :

\(\displaystyle{ f(x)=\left\{\begin{array}{l} 0 & dla& x<0\\\frac{1}{72}x^2 &dla & 0\leq x \leq 6 lat \\0 & dla& x>6 lat \end{array}}\)

Oblicz następujące parametry rozkładu stażu pracy :
a) wartość oczekiwaną stażu pracy
b) wariację , odchylenie standardowe
c) kwartyl pierwszy , medianę
d) dominantę rozkładu stażu pracy
ODPOWIEDZ