Rzucono kostkę do gry dwa razy. Jakie jest prawdopodobieństwo,że suma oczek będzie mniejsza od 4
a) jeżeli przy pierwszym i drugim rzucie wypadną 2 oczka ?
b) jezeli za pierwszym razem wypadnią 2 oczka
Rzucono kostkę do gry dwa razy
- lina2002
- Użytkownik
- Posty: 599
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 151 razy
Rzucono kostkę do gry dwa razy
a) \(\displaystyle{ p=0}\) To chyba oczywiste, że jak wypadną 4 oczka, to nie ma szans, żeby wypadło mniej niż 4;).
b) Za drugim razem mogło wypadnąć od 1 do 6 oczek, więc \(\displaystyle{ \overline {\overline \Omega}=6}\). Suma oczek będzie mniejsza od 4, gdy za drugim razem wypadnie jedno oczko, więc \(\displaystyle{ \overline {\overline A}=1}\). \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{6}}\)
b) Za drugim razem mogło wypadnąć od 1 do 6 oczek, więc \(\displaystyle{ \overline {\overline \Omega}=6}\). Suma oczek będzie mniejsza od 4, gdy za drugim razem wypadnie jedno oczko, więc \(\displaystyle{ \overline {\overline A}=1}\). \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{6}}\)