Obie strony jednego z trzech zetonów...
Obie strony jednego z trzech zetonów...
Obie strony jednego z trzech zetonów sa białe, drugiego - czarne, a trzeci zeton ma jedna biała i jedna
czarna strone. Wybieramy losowo jeden zeton i rzucamy na stół. Jesli wierzchnia strona zetonu po upadnieciu
na stół jest biała, to jakie jest prawdopodobienstwo, ze jego spodnia, niewidoczna strona jest takze biała?
Pomoze ktos?
czarna strone. Wybieramy losowo jeden zeton i rzucamy na stół. Jesli wierzchnia strona zetonu po upadnieciu
na stół jest biała, to jakie jest prawdopodobienstwo, ze jego spodnia, niewidoczna strona jest takze biała?
Pomoze ktos?
-
- Użytkownik
- Posty: 328
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 52 razy
Obie strony jednego z trzech zetonów...
według mnie 50%, ale coś chyba za łatwe było by to zadanie wiec jak wstanę jutro to może się jeszcze nad tym zastanowię
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 13 sty 2013, o 23:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Mathix
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 18 mar 2012, o 13:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 73 razy
Obie strony jednego z trzech zetonów...
Pytanie można sformułować inaczej:
Jakie jest prawdopodobieństwo, że rzuciliśmy żetonem o dwóch stronach białych.
Rozwiązanie.
\(\displaystyle{ |\Omega|=3}\) - mamy trzy żetony
\(\displaystyle{ |A|=1}\) - mamy jeden żeton o dwóch stronach białych
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{3}}\)
Jakie jest prawdopodobieństwo, że rzuciliśmy żetonem o dwóch stronach białych.
Rozwiązanie.
\(\displaystyle{ |\Omega|=3}\) - mamy trzy żetony
\(\displaystyle{ |A|=1}\) - mamy jeden żeton o dwóch stronach białych
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{3}}\)
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Obie strony jednego z trzech zetonów...
Mathix, na pewno? Czy przypadkiem, skoro wiemy już, że jedna strona żetonu jest biała, to nie ograniczamy się tylko do dwóch żetonów? biało-białego i biało-czarnego? Nie jest to coś na wzór reguły Bayesa?
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Obie strony jednego z trzech zetonów...
Mathix, można to bezpośrednio wyliczyć z prawdopodobieństwa warunkowego, całkowitego i reguły Bayesa. Podobne zadanie robiłem na forum. Tyle że zamiast żetonów były monety, szuflady i komody : ) Zachęcam autora tematu do przejrzenia tego tematu.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Obie strony jednego z trzech zetonów...
Nie będzie.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{2}{3}}\).
Polecam przeliczyć jako proste ćwiczenie na prawdopodobieństwo warunkowe.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{2}{3}}\).
Polecam przeliczyć jako proste ćwiczenie na prawdopodobieństwo warunkowe.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Obie strony jednego z trzech zetonów...
yorgin, a no tak.... bo do zdarzenia, że białe będzie u góry prowadzą trzy możliwości. Albo białe na biało-czarnym żetonie, albo białe na biało-białym i drugie białe na biało-białym : ) I te dwie ostatnie opcje nam sprzyjają! Przepraszam za wprowadzenie w błąd.