zapalki

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kagine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 lut 2006, o 10:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan

zapalki

Post autor: kagine »

1.Pudełko zawiera 10 zapalek z czerwoną glówką, 7 z niebieską i 5 czarną. Znajdz prawdopodobienstwo, że z 3 wybranych losowo sztuk :
a) kazda zapałka będzie miała inny kolor glówki
b) znajdą się one w tym samym kolorze główki

2. Niech zmienna losowa X ma rozkład normalny N(1/2 ; 3) Oblicz prawdopodobienstwo P(x>4) oraz P(Ix+3I ≤2)

3. Niech zmienna losowa X ma rozkład normalny N (2;5/2) Obl. Prawd. P(-2 ≤x1)


PROSZE POMÓZCIE :) TO BARDZO PILNE I WAZNE
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

zapalki

Post autor: Janek Kos »

kagine pisze: 2. Niech zmienna losowa X ma rozkład normalny N(1/2 ; 3) Oblicz prawdopodobienstwo P(x>4) oraz P(Ix+3I ≤2)
Zakladam, ze 3 to odchylenie standardowe, jezeli jest to wariancja, to dzieli sie przez pierwiastek z 3.
\(\displaystyle{ P(x>4)=1-P(x}\)
jozef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 lut 2006, o 23:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

zapalki

Post autor: jozef »

do zad.1
A:
(C 1z10 * C1z7 * C1z5)/C3/22 = 5/22

B:
(C 3z10 + C 3z7 + C 3z5)/C 3z22 = 3/28
ODPOWIEDZ