Zad.1
W torebce jest 10 cukierków, w tym 3 czekoladowe. Wyciągamy z tej torebki, w sposób losowy, 3 cukierki. Oblicz prawdopodobieństwo tego,że:
a) wśród 3 wyjętych cukierków jest dokładnie jeden czekoladowy,
b) wśród wyjętych cukierków jest co najmniej jeden czekoladowy.
Zad.2
Mamy 4 swetry i w sposób losowy wkładamy je do szuflad w szafie. Szafa ma 7 szuflad.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że każdy sweter znajdzie się w innej szufladzie?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo,że wszystkie swetry włożyliśmy do tej samej szuflady?
Nie rozumiem tego prawdopodobieństwa, a klasówka tuż, tuż
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 23 sty 2008, o 09:53
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 9 razy
Nie rozumiem tego prawdopodobieństwa, a klasówka tuż, tuż
3 czekoladowe i 7 nieczekoladowych zatem
\(\displaystyle{ \Omega= {10 \choose 3}}\)
a) \(\displaystyle{ A= {3 \choose 1} {7 \choose 2}}\) wybierasz jeden z czekoladowych i 2 z nieczekoladowych \(\displaystyle{ P(A)= \frac{A}{\Omega}}\)
b) conajmniej jeden czyli obliczasz zdarzenie że nie wylosujesz ani jednego czekoladowego czyli:
\(\displaystyle{ A= {7 \choose 3}}\)
szukane zdarzenie B- conajmniej jeden czekoladowy
P(B)=1-P(A)
mam nadzieje że zrozumiałe...
\(\displaystyle{ \Omega= {10 \choose 3}}\)
a) \(\displaystyle{ A= {3 \choose 1} {7 \choose 2}}\) wybierasz jeden z czekoladowych i 2 z nieczekoladowych \(\displaystyle{ P(A)= \frac{A}{\Omega}}\)
b) conajmniej jeden czyli obliczasz zdarzenie że nie wylosujesz ani jednego czekoladowego czyli:
\(\displaystyle{ A= {7 \choose 3}}\)
szukane zdarzenie B- conajmniej jeden czekoladowy
P(B)=1-P(A)
mam nadzieje że zrozumiałe...
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2009, o 17:05 przez airowin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Nie rozumiem tego prawdopodobieństwa, a klasówka tuż, tuż
poważny błąd!
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}}}\) a nie jak napisałes
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}}}\) a nie jak napisałes