Rozkład Rayleigha (f. gęstości)

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Michelow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 kwie 2009, o 18:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Rozkład Rayleigha (f. gęstości)

Post autor: Michelow »

Trwałość lamp mają rozkład Rayleigha o dystrybuancie

\(\displaystyle{ F(x)= \left\{\begin{array}{ccc} 1-exp(- \frac{1}{300} x^{2})&,dla& x>0, \\ 0&,poza& tym. \end{array}}\)

wyznaczyć gęstość zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y= X^{2}}\) zmienna \(\displaystyle{ X}\) ma dystrybuantę \(\displaystyle{ F(x)}\) okresloną wyzej.

plus takie male pytanie odemnie co to jest 'exp'?

z gory dzieki za pomoc!
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Rozkład Rayleigha (f. gęstości)

Post autor: kuch2r »

Krótko, ale na temat
\(\displaystyle{ F_{Y}(t)=P(Y<t)=P(X^2<t)=P(-\sqrt{t}<X<\sqrt{t})=F_x(\sqrt{t})-F_x(-\sqrt{t})}\)

\(\displaystyle{ \exp{f(x)}=e^{f(x)}}\) inaczej funkcja eksponencjalna
Michelow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 kwie 2009, o 18:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Rozkład Rayleigha (f. gęstości)

Post autor: Michelow »

jeszcze dopytam, moje pierwsze przekształcenie- skąd to? i czym jest to moje nowe "t"?
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Rozkład Rayleigha (f. gęstości)

Post autor: kuch2r »

pierwsze przekształcenie to definicja dystrybuanty zmiennej losowej, co do zmiennej \(\displaystyle{ t}\) jeśli ci się nie podoba to zastąp ją \(\displaystyle{ x}\) i tyle
Michelow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 kwie 2009, o 18:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Rozkład Rayleigha (f. gęstości)

Post autor: Michelow »

dzieki teraz juz wszystko rozumiem:)
ODPOWIEDZ