o liczbach n-cyfrowych :/
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 5 lis 2005, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 4 razy
o liczbach n-cyfrowych :/
spośród wszystkich liczb n-cyfrowych (w zapisie dziesiętnym) losujemy jednocześnie dwie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że przynajmniej jedna z nich ma sume cyfr równą dwa?
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
o liczbach n-cyfrowych :/
Ile jest wszystkich liczb \(\displaystyle{ n}\) - cyfrowych? Ile jest liczb \(\displaystyle{ n}\) - cyfrowych, których suma jest równa \(\displaystyle{ 2}\)? Poradzisz sobie.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 5 lis 2005, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 4 razy
o liczbach n-cyfrowych :/
teoretycznie wiem że największa z liczb n cyfrowych jest 10 do n-tej-1 ale co dalej :/ chyba nie dam rady sama taką samą podpowiedź mam w zbiorze zadań :/
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 11 sty 2006, o 01:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
o liczbach n-cyfrowych :/
Ile jest liczb n-cyfrowych?
Zastanów się na ile sposobów możesz układając taką liczbę wybrać pierwszą, drugą,...,n-tą cyfrę.
Ile jest liczb n-cyfrowych, których suma jest równa 2?
A jakie cyfry mogą stać na początku takiej liczby? Jakie cyfry mogą stać na dalszych pozycjach w każdym przypadku (gdy początkowa cyfra została już ustalona)?
Zastanów się na ile sposobów możesz układając taką liczbę wybrać pierwszą, drugą,...,n-tą cyfrę.
Ile jest liczb n-cyfrowych, których suma jest równa 2?
A jakie cyfry mogą stać na początku takiej liczby? Jakie cyfry mogą stać na dalszych pozycjach w każdym przypadku (gdy początkowa cyfra została już ustalona)?
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 5 lis 2005, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 4 razy
o liczbach n-cyfrowych :/
nie, nie dam rady :/ błagam zróbcie mi to zadanie :/ większość zad z prawdopodobieństwa mi wychopdzi i przerobiłam ich już bardzo dużo, ale to sprawia mi ogromna trudność :/ no i jeszcze to>...https://matematyka.pl/viewtopic.php?p=55430#55430
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 11 sty 2006, o 01:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
o liczbach n-cyfrowych :/
Ile jest liczb n-cyfrowych?
Cyfrę, która będzie stała na 1-szym miejscu wybierasz na 9 sposobów (spośród cyfr od 1 do 9; 0 nie może stać na początku liczby). Pozostałe n-1 cyfr wybierasz każdą na 10 sposobów (tutaj już 0 może być również wybrane). Razem (prawo iloczynu): \(\displaystyle{ 9 10^{n-1}}\)
Ile jest liczb n-cyfrowych o sumie syfr równej 2 ?
Na pierwszym miejscu takiej liczby może stać tylko 1 lub 2 (0 nie może "z przyczyn naturalnych"; jakakolwiek cyfra większa niż 2 powodowała by przekroczenie zadanej sumy cyfr).
1) 1 stoi na pierwszym miejscu. Pozostałe cyfry to jedna jedynka i oprócz tego same zera (dokładnie n-2 zer) - inaczej suma cyfr nie będzie równa 2. Ta druga jedynka może zostać umieszczona na n-1 miejscach.
2) 2 stoi na pierwszym miejscu. Pozostałe cyfry to same zera.
Razem mamy n-1+1=n liczb n-cyfrowych o sumie cyfr równej 2.
Teraz powinno już "puścić".
Cyfrę, która będzie stała na 1-szym miejscu wybierasz na 9 sposobów (spośród cyfr od 1 do 9; 0 nie może stać na początku liczby). Pozostałe n-1 cyfr wybierasz każdą na 10 sposobów (tutaj już 0 może być również wybrane). Razem (prawo iloczynu): \(\displaystyle{ 9 10^{n-1}}\)
Ile jest liczb n-cyfrowych o sumie syfr równej 2 ?
Na pierwszym miejscu takiej liczby może stać tylko 1 lub 2 (0 nie może "z przyczyn naturalnych"; jakakolwiek cyfra większa niż 2 powodowała by przekroczenie zadanej sumy cyfr).
1) 1 stoi na pierwszym miejscu. Pozostałe cyfry to jedna jedynka i oprócz tego same zera (dokładnie n-2 zer) - inaczej suma cyfr nie będzie równa 2. Ta druga jedynka może zostać umieszczona na n-1 miejscach.
2) 2 stoi na pierwszym miejscu. Pozostałe cyfry to same zera.
Razem mamy n-1+1=n liczb n-cyfrowych o sumie cyfr równej 2.
Teraz powinno już "puścić".