Proszę o pomoc
W zbiorze 100 monet jedna ma orły po obu stronach. W 10 rzutach losowo wybraną monetą otrzymano 10 orłów. Jakie jest prawdopodobieństwo, że rzucano fałszywą monetą?
prawdopodobieństwo warunkowe - monety
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 384
- Rejestracja: 3 maja 2007, o 22:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 92 razy
prawdopodobieństwo warunkowe - monety
Licznik: wylosowaie falszywej ozacza wyrzuceie samych ołow, wiec tutaj mamy po prostu wylosowaie fałszywej czyli 1/100
Mianowik: prawdopodobienstwo calokowite (raz dla monety prawdziwej, raz dla falszywej)
\(\displaystyle{ \frac{99}{100} (\frac{1}{2})^{10} + \frac{1}{100}}\)
Mianowik: prawdopodobienstwo calokowite (raz dla monety prawdziwej, raz dla falszywej)
\(\displaystyle{ \frac{99}{100} (\frac{1}{2})^{10} + \frac{1}{100}}\)