Krasnoludki i czytanie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
timon_anka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 22 mar 2009, o 11:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Krasnoludki i czytanie

Post autor: timon_anka »

Zodnie z najnowszymi badaniami 70% krasnoludków umie pisać 40% umie czytac i 30% umie pisać i czytać
a) Jakie jest prawdopod. ze losowo wybrany krasnoludek umie pisac a nie umie czytac
b) j Jakie jest prawdopod. ze losowo wybrany krasnoludek nie umie pisac ani czytac
Elminster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 22 wrz 2006, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Międzyrzecz
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 40 razy

Krasnoludki i czytanie

Post autor: Elminster »

Z zadania wynika, że:

70-30=40% - umie tylko pisać
40-30=10% - umie tylko czytać
100-10-40-30=20% - nic nie umie

Ilość krasnoludków odpowiada szukanemu prawdopodobieństwu, więc:

a) 40%=2:5
b) 20%=1:5
ODPOWIEDZ