Rozkład prawdopodobieństwa wystąpienia wyrobów niezgodnych z przewidzianą normą jest następujący :
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|rc|c|c|c|c|}
\hline
X=x_{i} & 0 &1 & 2 & 3 & 4 \\
p_{i}&0,22 & 0,40 & 0,18 & 0,12 & 0,08 \\ \hline
\end{tabular}}\)
a) wykreślić rozkład prawdopodobieństwa i dystrybuantę
b) obliczyć wartość oczekiwaną
c) obliczyć wariację
d) obliczyć odchylenie standardowe
Rozkład prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Rozkład prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ EX=1\cdot 0,4+2\cdot 0,18+3\cdot 0,12+4\cdot 0,08=1,44}\)
\(\displaystyle{ D^2(X)=(0-1,44)^2\cdot 0,22+(1-1,44)^2\cdot 0,4+(2-1,44)^2\cdot 0,18+(3-1,44)^2\cdot 0,12+(4-1,44)^2\cdot 0,08}\)
\(\displaystyle{ D(X)=\sqrt{(0-1,44)^2\cdot 0,22+(1-1,44)^2\cdot 0,4+(2-1,44)^2\cdot 0,18+(3-1,44)^2\cdot 0,12+(4-1,44)^2\cdot 0,08}}\)
\(\displaystyle{ D^2(X)=(0-1,44)^2\cdot 0,22+(1-1,44)^2\cdot 0,4+(2-1,44)^2\cdot 0,18+(3-1,44)^2\cdot 0,12+(4-1,44)^2\cdot 0,08}\)
\(\displaystyle{ D(X)=\sqrt{(0-1,44)^2\cdot 0,22+(1-1,44)^2\cdot 0,4+(2-1,44)^2\cdot 0,18+(3-1,44)^2\cdot 0,12+(4-1,44)^2\cdot 0,08}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 11 maja 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 27 razy
Rozkład prawdopodobieństwa
Dziękuje za pomoc Jesli chodzi o podpunkt a to trzeba zaznaczyć punkty zgodnie z tabelką i to bedzie dla rokładu prawdopodobieństwa a jesli chodzi o dystrubante trzeba obliczyć dystrubanty dla przedziałów i zaznczyc linie skokowe zgodnie z tabelką dla dystrybuanty. tak?? Punkt b to chyba jest taki wzór liczba razy prawdopodobieństwo i suma teg0.Waraicja to jest liczba minus wartość oczekiwana do kwadratu i razy prawdopodobieństwo i suma wszytkich tak analognicznie. Odchylenie standardowe to jest pierwiastek z waraicji tak?? Dobrze myśle pozdrawiam