Ptaszki jedzą ziarna..
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
Ptaszki jedzą ziarna..
W przydomowym karmniku, do którego zlatują się sikorki, dzwońce i kawki, wysypywane są ziarna słonecznika i ziarna pszenicy. Sikorki jedzą tylko słonecznik, dzwońce - tylko pszenicę, a kawki jedzą wszystko. Prawdopodobieństwa, że każdego dnia przylecą ptaki danego rodzaju (jak przylecą, to jedzą ziarno) są odpowiednio równe: \(\displaystyle{ p_s}\),\(\displaystyle{ p_d}\) i \(\displaystyle{ p_k}\). Wysypano słonecznik i pszenicę.
a) obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia, że słonecznik był jedzony.
b) Wiadomo, że pszenica była jedzona. Jakie jest prawdopodobieństwo, że słonecznik został nietknięty?
c) Wiadomo, że jedzona była pszenica i słonecznik. Jakie jest prawdopodobieństwo,że tego dnia kawki nie przyleciały?
a) obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia, że słonecznik był jedzony.
b) Wiadomo, że pszenica była jedzona. Jakie jest prawdopodobieństwo, że słonecznik został nietknięty?
c) Wiadomo, że jedzona była pszenica i słonecznik. Jakie jest prawdopodobieństwo,że tego dnia kawki nie przyleciały?
- oluch-na
- Użytkownik
- Posty: 253
- Rejestracja: 3 mar 2007, o 19:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wyszków
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 12 razy
Ptaszki jedzą ziarna..
Jak dla mnie będzie to następujące:
\(\displaystyle{ P(A)=p _{s}+ p _{k}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=p_{d}}\)
\(\displaystyle{ P(C)= p _{s} + p_{d}}\)
Trochę dziwne to zadanko jest
\(\displaystyle{ P(A)=p _{s}+ p _{k}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=p_{d}}\)
\(\displaystyle{ P(C)= p _{s} + p_{d}}\)
Trochę dziwne to zadanko jest
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
Ptaszki jedzą ziarna..
przez sen wymyśliłem coś takiego (jak sobie narysowałem):
\(\displaystyle{ P(A)=p_s+p_k-p_s*p_k}\)
\(\displaystyle{ P(B)=p_d-p_d*p_k}\)
\(\displaystyle{ P(C)=p_s*p_d}\)
tylko nie wiem czy to co napisalem ma jakis sens ^^
a co do Twojego rozwiązania to weźmy np \(\displaystyle{ p_s=0,8}\) i \(\displaystyle{ p_k=0,7}\) (są niezależne, więc można takie liczby):
\(\displaystyle{ P(A)=0,7+0,8=1,5}\) a tak nie może być.
\(\displaystyle{ P(A)=p_s+p_k-p_s*p_k}\)
\(\displaystyle{ P(B)=p_d-p_d*p_k}\)
\(\displaystyle{ P(C)=p_s*p_d}\)
tylko nie wiem czy to co napisalem ma jakis sens ^^
a co do Twojego rozwiązania to weźmy np \(\displaystyle{ p_s=0,8}\) i \(\displaystyle{ p_k=0,7}\) (są niezależne, więc można takie liczby):
\(\displaystyle{ P(A)=0,7+0,8=1,5}\) a tak nie może być.
- oluch-na
- Użytkownik
- Posty: 253
- Rejestracja: 3 mar 2007, o 19:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wyszków
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 12 razy
Ptaszki jedzą ziarna..
Masz rację. Tylko w treści brakuje mi stwierdzenia, że przylatują kolejno albo w ustalonym porządku.Mortify pisze:Prawdopodobieństwa, że każdego dnia przylecą ptaki danego rodzaju (jak przylecą, to jedzą ziarno) są odpowiednio równe: \(\displaystyle{ p_s}\),\(\displaystyle{ p_d}\) i \(\displaystyle{ p_k}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 384
- Rejestracja: 3 maja 2007, o 22:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 92 razy
Ptaszki jedzą ziarna..
a niby czemu tak ma byc?oluch-na pisze:Masz rację. Tylko w treści brakuje mi stwierdzenia, że przylatują kolejno albo w ustalonym porządku.
domyslnie zakladamy, ze zairna nie zabraknie.
P(A) ma sens, reszta do przemyslenia. Np w B : a co z sikorkami?Mortify pisze:tylko nie wiem czy to co napisalem ma jakis sens ^^
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
Ptaszki jedzą ziarna..
a rzeczywiście:)
trzeba jeszcze je wywalić, czyli według mojego obrazka będzie tak:
\(\displaystyle{ P(B)=(1-p_s)(1-p_k)p_d}\)
tak chyba powinno być dobrze.
\(\displaystyle{ P(C)=p_sp_d(1-p_k)}\)
czy tak będzie dobrze?
trzeba jeszcze je wywalić, czyli według mojego obrazka będzie tak:
\(\displaystyle{ P(B)=(1-p_s)(1-p_k)p_d}\)
tak chyba powinno być dobrze.
\(\displaystyle{ P(C)=p_sp_d(1-p_k)}\)
czy tak będzie dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 384
- Rejestracja: 3 maja 2007, o 22:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 92 razy
Ptaszki jedzą ziarna..
Tak by sie mogło wydawać, ale co właściwie policzyłeś? Policzyłeś prawdopodobieństwo, że pszenica była jedzona i słonecznik został nietknięty. Jak dla mnie w zadaniu trzeba obliczyć coś innego: otóż należy wyznaczyć prawdopodobieństwo, że słonecznik został nietknięty, wiedząc, że pszenica była jedzona.Mortify pisze: \(\displaystyle{ P(B)=(1-p_s)(1-p_k)p_d}\)
Widać różnicę?
No to jak teraz Ci się przyśni?
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
Ptaszki jedzą ziarna..
hmm czyli coś takiego: \(\displaystyle{ P(B)= \frac{(1-p_s)(1-p_k)p_d}{p_d+p_k-p_kp_d}}\) ?
a \(\displaystyle{ P(C)= \frac{(1-p_k)p_sp_d}{p_sp_d+p_k-p_sp_kp_d}}\)?
a \(\displaystyle{ P(C)= \frac{(1-p_k)p_sp_d}{p_sp_d+p_k-p_sp_kp_d}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 384
- Rejestracja: 3 maja 2007, o 22:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 92 razy
Ptaszki jedzą ziarna..
B wyglada ok, ale cos w C nie wiem skad Ci się to wzielo czy to juz jest po skroceniu? nie chce mi sie rozpisywac zeby sprawdzic , ale zasada podobna wlasnie z warukowego
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
Ptaszki jedzą ziarna..
C wziąłem stąd:
\(\displaystyle{ (1-p_k)p_sp_d}\) - prawdopodobieństwo iloczynu, że kawki nie przylecą i będzie jedzona pszenica i słonecznik
\(\displaystyle{ (1-p_k)p_sp_d+p_k}\) - warunek, że słonecznik i pszenica były jedzone.
\(\displaystyle{ P(C)= \frac{(1-p_k)p_sp_d}{(1-p_k)p_sp_d+p_k}}\).
Zdaje się mi, że tak już dobrze będzie.
Dziękuję serdecznie za pomoc:)
\(\displaystyle{ (1-p_k)p_sp_d}\) - prawdopodobieństwo iloczynu, że kawki nie przylecą i będzie jedzona pszenica i słonecznik
\(\displaystyle{ (1-p_k)p_sp_d+p_k}\) - warunek, że słonecznik i pszenica były jedzone.
\(\displaystyle{ P(C)= \frac{(1-p_k)p_sp_d}{(1-p_k)p_sp_d+p_k}}\).
Zdaje się mi, że tak już dobrze będzie.
Dziękuję serdecznie za pomoc:)
-
- Użytkownik
- Posty: 384
- Rejestracja: 3 maja 2007, o 22:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 92 razy
Ptaszki jedzą ziarna..
to teraz i C wyglada oK dziekuje za "pomogl", ale przecie ja nic nie zrobilam, sam sobie rozwiazales zadanie , a tak naprawde to prawdopodobienstwo warukowe i warukowa wartosc oczekiwana to smaczny kawalek teorii probabilistycznej i wcale nie taki latwy, powinno sie znalezc cos w kompedium na ten temat, no chyba ze Emiel cos juz tam o tym naskrobal
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
Ptaszki jedzą ziarna..
naprowadziłaś mnie na to, a dzięki temu zrozumiałem lepiej te zadanie, co jest o wiele bardziej pomocne niż gotowe rozwiązanie