Monety, jedna z dwoma orłami, p. warunkowe.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
makens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 kwie 2009, o 13:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Monety, jedna z dwoma orłami, p. warunkowe.

Post autor: makens »

Mam problem z takim oto zadaniem:

Wśród 100 monet jest jedna z dwoma orłami. Na wybranej losowo monecie wypadł orzeł 6 razy pod rząd. Jakie jest prawdopodobieństwo, że jest to moneta z dwoma orłami?

Wiem tyle, że najprawdopodobniej należy skorzystać tu ze wzoru Bayesa ale kompletnie nei mam pomysłu jak zabrać/rozpocząć to zadanie.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

Monety, jedna z dwoma orłami, p. warunkowe.

Post autor: Ateos »

majac wzor przed soba:
b1= moneta falszywa
P(b1)=0,01
b2= moneta zwykla
p(b2)= 0,99
A= 6razy pod rzad orzel

prawdopodobienstwo wypadniecie 6xorla pod rzad, w zwyklej monecie:
\(\displaystyle{ P(A/b2)= (\frac{1}{2})^6}\)
prawdopodobienstwo wypadniecie 6xorla pod rzad, w monecie z 2 orlami:
\(\displaystyle{ P(A/b1)= 1}\)

podstawiasz do wzoru:
\(\displaystyle{ P(B1/A)= \frac{P(b1) \cdot P(A/b1)}{P(b1) \cdot P(A/b1)+P(b2) \cdot P(A/b2)} \approx 0,4}\)
ODPOWIEDZ