Kostka sześcienna i prawdopodobieństwo trafu.
-
- Użytkownik
- Posty: 660
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 263 razy
- Pomógł: 3 razy
Kostka sześcienna i prawdopodobieństwo trafu.
Rzucono dwa razy kostką sześcienną do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że dwa razy wypadła parzysta liczba oczek lub suma oczek na obu kostkach wyniosła 8.
1. Liczę najpierw możliwość kombinacji?
\(\displaystyle{ 6\choose 1}}\)??
Powoli chcę sam to zrobić.
1. Liczę najpierw możliwość kombinacji?
\(\displaystyle{ 6\choose 1}}\)??
Powoli chcę sam to zrobić.
- mm-aops
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 4 kwie 2009, o 20:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 4 razy
Kostka sześcienna i prawdopodobieństwo trafu.
niepoprawnie liczysz liczbe wszystkich kombinacji, zauwaz ze mamy dwie kostki, nie jedna
skoro piszesz ze chcesz zrobic to sam, to wspomne tylko, ze w dalszej czesci zadania musisz zauwazyc ze zdarzenia "dwa razy wypadła parzysta liczba oczek" i "suma oczek na obu kostkach wyniosła 8" nie sa rozlaczne
skoro piszesz ze chcesz zrobic to sam, to wspomne tylko, ze w dalszej czesci zadania musisz zauwazyc ze zdarzenia "dwa razy wypadła parzysta liczba oczek" i "suma oczek na obu kostkach wyniosła 8" nie sa rozlaczne
-
- Użytkownik
- Posty: 660
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 263 razy
- Pomógł: 3 razy
Kostka sześcienna i prawdopodobieństwo trafu.
Czyli ja w tym momencie liczę ilość kombinacji dla jednego żutu.
Dla dwóch będzie wyglądać to tak:
\(\displaystyle{ \Omega=[1,2,3,4,5,6,]\ [1,2,3,4,5,6]}\)
\(\displaystyle{ \Omega={w_{1},\ w_{2}}}\)
czyli zbiór k elementowy ( 2 ), który zawiera 12 elementów? ( oczek ).
Ale chyba nie bo mamy jedną kostkę, ale żucamy dwa razy więc za każdym razem przestrzeń to
\(\displaystyle{ \Omega=1,2,3,4,5,6}\) :/
Więc 1 element, który zawiera 12 elementów?
Dla dwóch będzie wyglądać to tak:
\(\displaystyle{ \Omega=[1,2,3,4,5,6,]\ [1,2,3,4,5,6]}\)
\(\displaystyle{ \Omega={w_{1},\ w_{2}}}\)
czyli zbiór k elementowy ( 2 ), który zawiera 12 elementów? ( oczek ).
Ale chyba nie bo mamy jedną kostkę, ale żucamy dwa razy więc za każdym razem przestrzeń to
\(\displaystyle{ \Omega=1,2,3,4,5,6}\) :/
Więc 1 element, który zawiera 12 elementów?
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Kostka sześcienna i prawdopodobieństwo trafu.
W tym wypadku omega to będą 2-elementowe wariacje z powtórzeniami 6-elementowego zbioru.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Kostka sześcienna i prawdopodobieństwo trafu.
Zbiór ten nie zawiera 12 elementó tylko 6, losujesz dwa razy oraz wyniki mogą się powtórzyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 660
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 263 razy
- Pomógł: 3 razy
Kostka sześcienna i prawdopodobieństwo trafu.
Czyli
Tw.
Liczba wszystkich wariacji k wyrazowych z powtorzeniami ze zbioru n elementowego jest równa:
\(\displaystyle{ W_{n}^{k}=n^{k}=6^{2}=36}\)
Zatem jest 36 kombinacji.
Tw.
Liczba wszystkich wariacji k wyrazowych z powtorzeniami ze zbioru n elementowego jest równa:
\(\displaystyle{ W_{n}^{k}=n^{k}=6^{2}=36}\)
Zatem jest 36 kombinacji.
-
- Użytkownik
- Posty: 660
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 263 razy
- Pomógł: 3 razy
Kostka sześcienna i prawdopodobieństwo trafu.
W porządku czyli pierwszy etap mamy już za sobą. Teraz czas na konkret.
"2 elementowego wariacji z powtórzeniami 6 elementowego zbioru"
W tym zbiorze mamy 3 sztuki liczb parzystych:
2 oczka
4 oczka
6 oczek??
I mam obliczyć prawdopodobieństwo że conajmniej dwa razy wypadnie parzysta liczba oczek..
\(\displaystyle{ P(A)=2}\)??
wstęp mały dałem, zinterpretujcie.
Aby na obu kostkach wypadła suma oczek 8 to na każej muszą być cztery oczka.
"2 elementowego wariacji z powtórzeniami 6 elementowego zbioru"
W tym zbiorze mamy 3 sztuki liczb parzystych:
2 oczka
4 oczka
6 oczek??
I mam obliczyć prawdopodobieństwo że conajmniej dwa razy wypadnie parzysta liczba oczek..
\(\displaystyle{ P(A)=2}\)??
wstęp mały dałem, zinterpretujcie.
Aby na obu kostkach wypadła suma oczek 8 to na każej muszą być cztery oczka.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Kostka sześcienna i prawdopodobieństwo trafu.
Prawdopodobieństwo nigdy nie będzie większe niż 1, wypisz sobie wszystkie możliwości i policz ich ilość.
-
- Użytkownik
- Posty: 660
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 263 razy
- Pomógł: 3 razy
Kostka sześcienna i prawdopodobieństwo trafu.
Musi wypaść parzysta liczba oczek. W jednym wariancie mamy 3 parzyste oczka jak wyżej. Czyli zostają 3 nieparzyste.
\(\displaystyle{ C^{3}_{3}}\)
\(\displaystyle{ C^{3}_{3}}\)
- lina2002
- Użytkownik
- Posty: 599
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 151 razy
Kostka sześcienna i prawdopodobieństwo trafu.
dwa razy wypadła parzysta liczba oczek lub suma oczek na obu kostkach wyniosła 8
Policz prawdopodobieństwo, że dwa razy wypadła parzysta liczba oczek i prawdopodobieństwo, że suma oczek na obu kostkach wyniosła 8, a potem skorzystaj ze wzrou na prawdopodobieństwo sumy.
Policz prawdopodobieństwo, że dwa razy wypadła parzysta liczba oczek i prawdopodobieństwo, że suma oczek na obu kostkach wyniosła 8, a potem skorzystaj ze wzrou na prawdopodobieństwo sumy.
-
- Użytkownik
- Posty: 660
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 263 razy
- Pomógł: 3 razy
Kostka sześcienna i prawdopodobieństwo trafu.
Myli mnie te "wypadła dwa razy" nie miałem rachunku prawdopodobieństwa. Co mam zrobić z tym zdaniem wyrwanym z kontekstu??
Parzysta liczba oczek?
\(\displaystyle{ n(A)=C^{3}_{3}}\)
Parzysta liczba oczek?
\(\displaystyle{ n(A)=C^{3}_{3}}\)
- lina2002
- Użytkownik
- Posty: 599
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 151 razy
Kostka sześcienna i prawdopodobieństwo trafu.
Sugeruję stosowac mniej wzorów na kombinacje i wariacje, a więcej myślenia;), czyli wyłacznie regułę mnożenia. Ma wypaśc 2 razy parzysta liczba oczek. Pierwsza wypada na 3 sposoby (2 oczka, 4 lub 6), druga na 3, więc liczba możliwości to 9.
-
- Użytkownik
- Posty: 660
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 263 razy
- Pomógł: 3 razy
Kostka sześcienna i prawdopodobieństwo trafu.
Ale jajca toć ja napisałem wyżej sposoby parzystych liczb !
No dobra to teraz, że suma ma wynosić 8 i ona może wynosić na 3 sposoby:
2+6
5+3
4+4
No dobra to teraz, że suma ma wynosić 8 i ona może wynosić na 3 sposoby:
2+6
5+3
4+4