prawdopodobienstwo Z talii liczące

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kasiulka_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 20 mar 2009, o 19:40
Płeć: Kobieta

prawdopodobienstwo Z talii liczące

Post autor: kasiulka_ »

Z talii liczącej 52 karty wylosowano 5 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że wylosowano 2 króle, 2 dziewiątki?
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

prawdopodobienstwo Z talii liczące

Post autor: Gotta »

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{4\choose 2}\cdot{4\choose 2}\cdot {44\choose 1}}{{52\choose 5}}}\)
ODPOWIEDZ