zdarzenia niezalezne
zdarzenia niezalezne
Rzucamy dwukrotnie kostką do gry. Czy zdarzenia: „A - polegające na wyrzuceniu sumy oczek równej 8”, „B - polegające na wyrzuceniu za pierwszym razem liczby podzielnej przez 3” są niezależne.
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
zdarzenia niezalezne
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{5}{36}}\)
\(\displaystyle{ \(\displaystyle{ P(B)=\frac{12}{36}}\)
P(A cap B)=frac{2}{36}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B) \neq P(A)\cdot P(B)}\)
a więc zdarzenie nie są niezależne.
\(\displaystyle{ \(\displaystyle{ P(B)=\frac{12}{36}}\)
P(A cap B)=frac{2}{36}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B) \neq P(A)\cdot P(B)}\)
a więc zdarzenie nie są niezależne.