Sklep jest zaopatrywany w żarówki pochodzące z trzech fabryk, przy czym 20% żarówek pochodzi z fabryki F1, 30% z fabryki F2 i 50% z fabryki F3. Produkcja fabryki F1 zawiera 1% żarówek wadliwych, produkcja fabryki F2 - 5% żarówek wadliwych, produkcja fabryki F3 - 10% żarówek wadliwych.
a)Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrana losowo w sklepie żarówka będzie wadliwa?
b)Jakie jest prawdopodobieństwo że wylosowana wadliwa żarówka pochodzi z F2.
Robiłem to na drzewku i mi wyszło:
a) 22/1000
b)3/200
Dobrze?
Losowanie wadliwych żarówek (drzewko)
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Losowanie wadliwych żarówek (drzewko)
.............................Żarówki.................
......................0,2../..0,3|.....0,5.....
.........................F1.......F2.......F3.....
..................0,01/.....0,05.|.........0,1
......................wad........wad......wad......
a)
\(\displaystyle{ P(A)= 0,2 \cdot 0,01 + 0,3 \cdot 0,05 + 0,5 \cdot 0,1 = \frac{67}{1000}}\)
b) (tutaj nie jestem pewien)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = \frac{67}{1000} \\ \overline{\overline{B}}=0,3 \cdot 0,05= \frac{15}{1000} \\ P(B)= \frac{15}{67}}\)
Pozdrawiam.
......................0,2../..0,3|.....0,5.....
.........................F1.......F2.......F3.....
..................0,01/.....0,05.|.........0,1
......................wad........wad......wad......
a)
\(\displaystyle{ P(A)= 0,2 \cdot 0,01 + 0,3 \cdot 0,05 + 0,5 \cdot 0,1 = \frac{67}{1000}}\)
b) (tutaj nie jestem pewien)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = \frac{67}{1000} \\ \overline{\overline{B}}=0,3 \cdot 0,05= \frac{15}{1000} \\ P(B)= \frac{15}{67}}\)
Pozdrawiam.