Losowanie zestwu pytań
-
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniew
- Podziękował: 199 razy
Losowanie zestwu pytań
Na pewien egzamin przygotowano zestaw 60 pytań. Każdy ze zdających wyciaga trzy pytania. Za trzy, dwie lub jedną poprawną odpowiedź otrzymuje odpowiednio ocenę bardzo dobrą, dobrą lub dostateczną. Jacek zna odpowiedź na 2/3 pytań z zestawu. Jaka jest szansa, że otrzyma z egzaminu ocenę co najmniej dostateczną?
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Losowanie zestwu pytań
A - otrzyma co najmniej ocenę dst,
A' - otrzyma ocenę ndst
\(\displaystyle{ \frac{2}{3} \cdot 60=40 \\ \\ p(A)=1-p(A')=1- \frac{ {20 \choose 3} }{ {60 \choose 3} }=...}\)
A' - otrzyma ocenę ndst
\(\displaystyle{ \frac{2}{3} \cdot 60=40 \\ \\ p(A)=1-p(A')=1- \frac{ {20 \choose 3} }{ {60 \choose 3} }=...}\)