Wymysliłem takie zadanko:
W urnie znajduje się x kul białych i y kul czarnych. Oblicz Prawdopodobieństwo, że wśród n wylosowanych kul:
a) znajdą się dokładnie 2 białe
b)znajdzie się co najmniej 1 biała, pod warunkiem, że znajdzie się również co najmniej 1 czarna.
Ad a)
|\(\displaystyle{ \Omega}\) = \(\displaystyle{ C_{x+y}^{n}}\)
|A| = \(\displaystyle{ C_{x}^{2}}\) \(\displaystyle{ C_{y}^{n-2}}\)
P(A)=\(\displaystyle{ \frac{|A|}{|\Omega|}}\)
Chodzi mi rozwiązanie podobne dla podpunktu b)
urna z kulami
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
urna z kulami
Na Twoim miejscu jeszcze raz przemyślałbym rozwiązanie pkt. a.devaitis pisze: Ad a)
|\(\displaystyle{ \Omega}\)| = x+y
|A| = \(\displaystyle{ C_{x}^{2}}\) \(\displaystyle{ C_{y}^{n-2}}\)
P(A)=\(\displaystyle{ \frac{|A|}{|\Omega|}}\)
urna z kulami
Przemyślałem, ale powiedz konkretnie o co ci chodzi, ja doszedłem do tej niescisłości:
a)owszem (pewnie to zauważyłeś) błędnie jest podana moc omega, ponieważ wybieramy n elementów, czyli jest to kombinacja n elementów z x+y, czyli
\(\displaystyle{ a_{x+y}^{n}}\)
a)owszem (pewnie to zauważyłeś) błędnie jest podana moc omega, ponieważ wybieramy n elementów, czyli jest to kombinacja n elementów z x+y, czyli
\(\displaystyle{ a_{x+y}^{n}}\)