siedem rzutów monetą

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
KiMA
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 19 lis 2008, o 19:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy

siedem rzutów monetą

Post autor: KiMA »

Zad. Rzucamy siedem razy monetą symetralną. Jakie jest prawdopodobieństwo, że orzeł wypadnie co najwyżej pięć razy.

Może to nawet jest proste, ale mam problem z zapisem tego bez rozpisywania na wszystkie możliwe przypadki.

Z góry dziękuję.
lorakesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 669
Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 198 razy

siedem rzutów monetą

Post autor: lorakesz »

\(\displaystyle{ p=1-({7\choose 7} )(\frac{1}{2})^7+{7\choose 6} )(\frac{1}{2})^7)=1-(\frac{1}{2})^7(1+7)=1-(\frac{1}{2})^4=0,9375}\)
ODPOWIEDZ