Witam!
Mam ogromny problem z tym tematem. Znalazłem wiele stron ze wzorami, definicjami, własnościami, ale nic nie rozumiem przez to.
Może mi ktoś objaśnić po ludzku co mam robić licząc prawdopodobienstwa wylosowania "1 żółtej kluli, która jest wymieszana z 4 czerwonymi". Co nazywamy zdarzeniem pewnym. Jak wypisywać dane, na co zwracać uwagę
Rachunek prawdopodobieństwa - logiczne rozumowanie zadań.
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Rachunek prawdopodobieństwa - logiczne rozumowanie zadań.
losujemy tylko jedną kulę, więc sposobów jej wyciągnięcia jest tyle samo co kombinacji (bez powtórzeń) jednoelementowych zbioru pięcioelementowego czyli \(\displaystyle{ {5\choose 1}=5}\)
rozumiem, ze jest tylko jedna kula żółta?
zatem sposobów na ile możemy wyciągnąć żółtą kulę jest \(\displaystyle{ {1\choose 1}=1}\)
zatem \(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{5}}\)
rozumiem, ze jest tylko jedna kula żółta?
zatem sposobów na ile możemy wyciągnąć żółtą kulę jest \(\displaystyle{ {1\choose 1}=1}\)
zatem \(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Rachunek prawdopodobieństwa - logiczne rozumowanie zadań.
no rozwiązałam z wszystkimi możliwymi komentarzami jeżeli czegoś dalej nie rozumiesz to pytaj..
-
- Użytkownik
- Posty: 660
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 263 razy
- Pomógł: 3 razy
Rachunek prawdopodobieństwa - logiczne rozumowanie zadań.
A to dobrze rozumuje??
W pudełku jest 12 kartek ponumerowanych \(\displaystyle{ 1\ 2\ 3\ 4\ 5\ 6\ 7\ ...\ 12}\)
Wyznacz przestrzeń zdarzeń elementarnych w przypadku, gdy losujemy
a) jedną kartkę
b) dwie kartki
Więc dla "a" możemy wylosować
Kartę numer 1, albo 2, albo 3, .... 4, 5, 6... 12
dla B:
1,2
1,3
1,4
1,5
1,6..
..1,2
lub 2,3
2,4
2,5
itd. Dobrze?-- 5 kwietnia 2009, 11:54 --A jeżeli chodzi o twoje rozwiązanie to
\(\displaystyle{ C^{ilosc\ elementow\ zbioru}_{ilosc\ zdarzen}}\)??
W pudełku jest 12 kartek ponumerowanych \(\displaystyle{ 1\ 2\ 3\ 4\ 5\ 6\ 7\ ...\ 12}\)
Wyznacz przestrzeń zdarzeń elementarnych w przypadku, gdy losujemy
a) jedną kartkę
b) dwie kartki
Więc dla "a" możemy wylosować
Kartę numer 1, albo 2, albo 3, .... 4, 5, 6... 12
dla B:
1,2
1,3
1,4
1,5
1,6..
..1,2
lub 2,3
2,4
2,5
itd. Dobrze?-- 5 kwietnia 2009, 11:54 --A jeżeli chodzi o twoje rozwiązanie to
\(\displaystyle{ C^{ilosc\ elementow\ zbioru}_{ilosc\ zdarzen}}\)??