Doświadczenie polega na rzucie kostką sześcienną i monetą.
a) opisz zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych i wyznacz ich liczbę.
b) wypisz zdarzenia elementarne sprzyjające zdarzeniu:
A- otrzymano orła i parzysta liczbę oczek,
B- otrzymano reszkę i co najmniej cztery oczka.
c) Podaj przykład zdarzenia niemożliwego w tym doświadczeniu.
d) określ zdarzenie przeciwne do zdarzenia A
e) oblicz prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia A.
rzut kostką i monetą
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 kwie 2008, o 09:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Oborniki
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
rzut kostką i monetą
Zdarzeniem elementarnym jest para (x, y), gdzie x - oznacza wynik rzutu kostką, y - monetą. Formalnie
a)\(\displaystyle{ \Omega= \{(x,y):x \in \{1,2,3,4,5,6\},y \in \{O,R\}=}\)\(\displaystyle{ =\{(1,O),(1,R),(2,O),(2,R),(3,O),(3,R),(4,O),(4,R),(5,O),(5,R),(6,O),(6,R)\}.\\\ n\Omega=12.}\)
b) \(\displaystyle{ A=\{(2,O),(4,O),(6,O).\\B=\{(4,R),(5,R),(6,R).}\)
c) (7, R).
d) Otrzymano reszkę i dowolną liczbę lub orła i liczbę nieparzystą.
e)\(\displaystyle{ P(A)=\frac{nA}{n\Omega}=\frac{3}{12}=...}\)
a)\(\displaystyle{ \Omega= \{(x,y):x \in \{1,2,3,4,5,6\},y \in \{O,R\}=}\)\(\displaystyle{ =\{(1,O),(1,R),(2,O),(2,R),(3,O),(3,R),(4,O),(4,R),(5,O),(5,R),(6,O),(6,R)\}.\\\ n\Omega=12.}\)
b) \(\displaystyle{ A=\{(2,O),(4,O),(6,O).\\B=\{(4,R),(5,R),(6,R).}\)
c) (7, R).
d) Otrzymano reszkę i dowolną liczbę lub orła i liczbę nieparzystą.
e)\(\displaystyle{ P(A)=\frac{nA}{n\Omega}=\frac{3}{12}=...}\)