W szkatulce znajduje sie 5 koralikow i 1 perla.
a) Losujemy ze szkatulki dwa przedmioty. Czy wylosowanie perly jest bardziej prawdopodobne od jej niewylosowania?
b)Losujemy ze szkatulki 3 przedmioty. czy wylosowanie wtedy perly jest bardziej prawdopodobne od jej niewylosowania?
oblicz prawdopodobnienstwo
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
oblicz prawdopodobnienstwo
a)
A - Wylosowano perłę
B - Nie wylosowano perły
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{5\choose 1}}{{6\choose 2}}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{{5\choose 2}}{{6\choose 2}}}\)
b)
A - Wylosowano perłę
B - Nie wylosowano perły
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{5\choose 2}}{{6\choose 3}}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{{5\choose 3}}{{6\choose 3}}}\)
A - Wylosowano perłę
B - Nie wylosowano perły
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{5\choose 1}}{{6\choose 2}}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{{5\choose 2}}{{6\choose 2}}}\)
b)
A - Wylosowano perłę
B - Nie wylosowano perły
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{5\choose 2}}{{6\choose 3}}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{{5\choose 3}}{{6\choose 3}}}\)