obliczyć prawdopodobieństwa zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
alizee551
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 4 kwie 2009, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

obliczyć prawdopodobieństwa zdarzeń

Post autor: alizee551 »

Niech A i B będą takimi zdarzeniami w zbiorze \(\displaystyle{ \Omega}\) (omega), że \(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{10}, P(B')=\frac{1}{2}, P(A \cap B)= \frac{1}{10}}\). Wyznacz:
a)\(\displaystyle{ P(A \cup B)}\) b)\(\displaystyle{ P (A' \cap B')}\) c)\(\displaystyle{ P(A' \cup B')}\)

\(\displaystyle{ P(A') = \frac{7}{10}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{1}{2}}\)
Prawa de Morgana
\(\displaystyle{ (A\cup B)' = A' \cap B'}\) - dopełnienie sumy dwóch zbiorów jest częścią wspólną dopełnień poszczególnych zbiorów
\(\displaystyle{ (A\cap B)' = A' \cup B'}\) - dopełnienie części wspólnej dwóch zbiorów jest sumą dopełnień poszczególnych

c)\(\displaystyle{ P(A\cap B)=\frac{1}{10}}\)
\(\displaystyle{ P[(A\cap B)'] = P(A'\cup B') = \frac{9}{10}}\)
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

obliczyć prawdopodobieństwa zdarzeń

Post autor: Szemek »

z własności p-stwa mamy:
\(\displaystyle{ P(A\cup B) = P(A) + P(B) - P(A\cap B)}\)
a)
podstawiając znane już wartości otrzymujemy wynik
b) skorzystać z prawa de Morgana dla dopełnienia sumy
alizee551
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 4 kwie 2009, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

obliczyć prawdopodobieństwa zdarzeń

Post autor: alizee551 »

a)\(\displaystyle{ \frac{3}{10} + \frac{1}{2} - \frac{1}{10} = \frac{7}{10}}\)
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2009, o 18:07 przez alizee551, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

obliczyć prawdopodobieństwa zdarzeń

Post autor: Szemek »

Błąd w znaku: \(\displaystyle{ [..] - \frac{1}{10} = [..]}\)
ale wynik jest ok.
alizee551
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 4 kwie 2009, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

obliczyć prawdopodobieństwa zdarzeń

Post autor: alizee551 »

\(\displaystyle{ b) (A\cup B)' = A' \cap B'}\) - dopełnienie sumy dwóch zbiorów jest częścią wspólną dopełnień poszczególnych zbiorów

CZyli ich cześcią wspólną zbioru \(\displaystyle{ A i B jest \frac{1}{10}}\)??
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

obliczyć prawdopodobieństwa zdarzeń

Post autor: Szemek »

Przecież, to już wiemy, że \(\displaystyle{ P(A\cap B) = \frac{1}{10}}\)

Interesuje nas:
\(\displaystyle{ P[(A\cup B)'] = P(A' \cap B') = \frac{3}{10}}\)
alizee551
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 4 kwie 2009, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

obliczyć prawdopodobieństwa zdarzeń

Post autor: alizee551 »

Szemek pisze:Przecież, to już wiemy, że \(\displaystyle{ P(A\cap B) = \frac{1}{10}}\)

Interesuje nas:
\(\displaystyle{ P[(A\cup B)'] = P(A' \cap B') = \frac{3}{10}}\)

A jak to wyszło te \(\displaystyle{ \frac{3}{10}}\) (można jakos to rozpisac?)
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

obliczyć prawdopodobieństwa zdarzeń

Post autor: Szemek »

kolego szanowny,
w punkcie a) policzyliśmy \(\displaystyle{ P(A\cup B)}\)
punkt b) to zdarzenie przeciwne do zdarzenia z punktu a)

Prawdopodobieństwo zdarzenie przeciwnego obliczamy następująco:
\(\displaystyle{ P(A') = 1 - P(A)}\)
alizee551
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 4 kwie 2009, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

obliczyć prawdopodobieństwa zdarzeń

Post autor: alizee551 »

A tak racja dziekuje.
ODPOWIEDZ