oblicz prawdopodobienstwo
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 22:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zduńska Wola
- Podziękował: 58 razy
oblicz prawdopodobienstwo
W szufladzie są cztery różne pary rękawiczek. Oblicz prawdopodobieństwo, żę wybierając losowo dwie rękawiczki, nie otrzymamy rękawiczek z tej samej pary.
- lionek
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 35 razy
oblicz prawdopodobienstwo
Wszystkich możliwości jest..
\(\displaystyle{ \Omega={8\choose 2}= \frac{8!}{6!}=56}\)
A-2 różne rękawiczki
Najpierw losujemy 1 rękawiczkę z 8, następnie już tylko 1 rękawiczkę z 6 pozostałych
\(\displaystyle{ A= {8\choose 1} \cdot {6\choose 1}=48}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{48}{56}= \frac{6}{7}}\)
\(\displaystyle{ \Omega={8\choose 2}= \frac{8!}{6!}=56}\)
A-2 różne rękawiczki
Najpierw losujemy 1 rękawiczkę z 8, następnie już tylko 1 rękawiczkę z 6 pozostałych
\(\displaystyle{ A= {8\choose 1} \cdot {6\choose 1}=48}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{48}{56}= \frac{6}{7}}\)