W ośmiu ponumerowanych szufladkach rozmieszczamy losowo kule o numerach 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. Ile jest równe prawdopodobieństwo zdarzenia, że w drugiej szufladce będą dokładnie 3 kule i w trzeciej dokładnie 2 kule i w czwartej dokładnie 1 kula?
zrobiłem... ciekaw jestem czy dobrze
wariacje, kulki
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
wariacje, kulki
I kolega nie chce pochwalić się wynikiem. Oj nieładnieadacho90 pisze:zrobiłem... ciekaw jestem czy dobrze
Jeśli kolega nie podaje wyniku do sprawdzenia, do w moim przekonaniu, jest większe prawdopodobieństwo, że kolega tego zadania nie zrobił.
-
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 24 cze 2008, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 41 razy
wariacje, kulki
Moim zdaniem jest tak:
wszystkie możliwe rozstawienia- wariacja z powtórzeniami 10-elementowa z 8
zdarzenie- \(\displaystyle{ {10\choose 3}{7\choose 2}{5\choose 1} \cdot 5^4}\)
-- 4 kwietnia 2009, 22:05 --
co do komentarza, to zwyczajnie zależy mi, żeby w tym błędów nie było...
wszystkie możliwe rozstawienia- wariacja z powtórzeniami 10-elementowa z 8
zdarzenie- \(\displaystyle{ {10\choose 3}{7\choose 2}{5\choose 1} \cdot 5^4}\)
-- 4 kwietnia 2009, 22:05 --
co do komentarza, to zwyczajnie zależy mi, żeby w tym błędów nie było...
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2009, o 10:02 przez adacho90, łącznie zmieniany 2 razy.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
wariacje, kulki
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = 8^{10}}\)
Zdarzenie
hmm... niech pomyślę...
ja tak to widzę:
do drugiej szufladki wybieramy 3 kule z 10, czyli \(\displaystyle{ \binom{10}{3}}\)
do trzeciej szufladki wybieramy 2 kule z pozostałych 7, czyli \(\displaystyle{ \binom{7}{2}}\)
do czwartej szufladki wrzucamy 1 kulę z pozostałych 5, czyli \(\displaystyle{ \binom{5}{1} = 5}\)
a resztę - 4 kulki wrzucamy jak leci do pozostałych 5 szufladek, czyli \(\displaystyle{ 5^4}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = \binom{10}{3} \cdot \binom{7}{2} \cdot 5 \cdot 5^4}\)
Zdarzenie
hmm... niech pomyślę...
ja tak to widzę:
do drugiej szufladki wybieramy 3 kule z 10, czyli \(\displaystyle{ \binom{10}{3}}\)
do trzeciej szufladki wybieramy 2 kule z pozostałych 7, czyli \(\displaystyle{ \binom{7}{2}}\)
do czwartej szufladki wrzucamy 1 kulę z pozostałych 5, czyli \(\displaystyle{ \binom{5}{1} = 5}\)
a resztę - 4 kulki wrzucamy jak leci do pozostałych 5 szufladek, czyli \(\displaystyle{ 5^4}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = \binom{10}{3} \cdot \binom{7}{2} \cdot 5 \cdot 5^4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 24 cze 2008, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 41 razy
wariacje, kulki
no tak, tam kombinacja 2 elementowa z 7, a nie z 8, tylko jeszcze 4 szuflada, wszyscy o niej zapomnieli... ale chodziło mi tylko o sposób rozwiązania, dziękuję, pewnie dołożę 4 szufladę i będzie w porządku