Witam mam problem z działaniami na silni a mianowicie nie wiem co zrobić gdy mam:
\(\displaystyle{ \frac{10!}{7!*3!}}\)
Lub:
\(\displaystyle{ \frac{5!+6!}{6!-5!}}\)
obliczanie silni
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
obliczanie silni
Pierwszy przykład:
\(\displaystyle{ \frac{10!}{7! \cdot 3!}=\frac{10 \cdot 9 \cdot 8}{3 \cdot 2}=120}\)
Drugi:
\(\displaystyle{ \frac{5!+6!}{6!-5!}=\frac{5!(1+6)}{5!(6-1)}=\frac{7}{5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{10!}{7! \cdot 3!}=\frac{10 \cdot 9 \cdot 8}{3 \cdot 2}=120}\)
Drugi:
\(\displaystyle{ \frac{5!+6!}{6!-5!}=\frac{5!(1+6)}{5!(6-1)}=\frac{7}{5}}\)