Witam.
Proszę o pomoc w zadaniu.
Wiedząc, że \(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{4}, \ P(B)=\frac{1}{3}}\) wykaż, że:
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \le P(A \cup B) \le \frac{7}{12}}\)
b) \(\displaystyle{ P(A \cap B) \le \frac{1}{4}}\)
Proszę też o wyjaśnienie.
Pozdrawiam
Wykazać, wykorzystując własności prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 696
- Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: marki
- Podziękował: 165 razy
- Pomógł: 20 razy
Wykazać, wykorzystując własności prawdopodobieństwa
skorzystaj z tego
\(\displaystyle{ B \le A \cup B}\)
\(\displaystyle{ p(A \cup B) \le p(A)+p(B)}\)
\(\displaystyle{ A \cap B \le A}\)
\(\displaystyle{ B \le A \cup B}\)
\(\displaystyle{ p(A \cup B) \le p(A)+p(B)}\)
\(\displaystyle{ A \cap B \le A}\)