Zad. Wyznaczyć najbardziej prawdopodobną liczbę szóstek przy trzynastu rzutach kostką.
Skorzystałem ze schematu Bernoulliego:
\(\displaystyle{ {13\choose k}(\frac{1}{6})^{k}(\frac{5}{6})^{13-k}}\)
I co teraz? Jeśli się ma sporo czasu to pewnie możnaby tak podstawiać za k liczby od 0 do 13.
Oczywiście, skoro szóstka na kostce pojawia się jeden na sześć razy to należy się spodziewać, że tych "szóstek" będzie 2 lub 3. Jednak podstawianie to jest juz sposób ostateczny rozwiązywania zadania. Jak się zabrać za to inaczej? Jakieś wskazówki? Oczywiście rysowanie wykresu funkcji f(k) nie wchodzi w rachubę
Najbardziej prawdopodobna ilość szóstek w 13 rzutach...
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 28 sty 2006, o 19:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Pomógł: 2 razy
Najbardziej prawdopodobna ilość szóstek w 13 rzutach...
Ja bym zrobil se rozklad zmiennej losowej tak jak Ty, pomijajac wartosci powiedzmy od 7 wzwyz, a potem wyznaczyl dominante tego rozkladu.
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Najbardziej prawdopodobna ilość szóstek w 13 rzutach...
Zmienna losowa X- ma rozklad dwumianowy. Warotsc oczekiwana tej zmienej to Np, gdzie N - liczba prób a p - to prawdopodobienstwo sukcesu. Nie pomyliles sie wiec pisząc, że bedzie lto cos pomiedzy 2 a 3.
[ Dodano: Czw Lut 09, 2006 12:23 am ]
Moglbys jeszcze wyznaczyc k z nierownosci \(\displaystyle{ \frac{P(X=k+1)}{P(X=k)}}\)
[ Dodano: Czw Lut 09, 2006 12:23 am ]
Moglbys jeszcze wyznaczyc k z nierownosci \(\displaystyle{ \frac{P(X=k+1)}{P(X=k)}}\)