spośród siedmiu osób, wśród których....
-
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 27 lis 2008, o 15:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
spośród siedmiu osób, wśród których....
spośród 7 osób wśród których są Janek i Marek wybieramy losowo 3 osoby. olicz prawdopodobieństwo że w wybranej trójce znajdzie się Janek i nie będzie w niej Marka.
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 25 lut 2009, o 15:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
spośród siedmiu osób, wśród których....
Omega czyli wszystkie sposoby na jakie mozemy wybrać 3 osoby z 7 to kombinacje
\(\displaystyle{ Omega= C \C_{7}^{3}= {7 \choose 3}= 7!/ 3!*4!= 5*6*7/ 3*2= 35}\)
Niech A oznacza tą grupe która mamy wybrać ze zbioru: {1,2,3,4,5,J,M}
A={(1,2,J),(1,3,J),(1,4,J),(1,5,J),(2,3,J),(2,4,J),(2,5,J),(3,4,J),(3,5,J),(4,5,J)}
A=10
P(A)= 10/35= 2/7
\(\displaystyle{ Omega= C \C_{7}^{3}= {7 \choose 3}= 7!/ 3!*4!= 5*6*7/ 3*2= 35}\)
Niech A oznacza tą grupe która mamy wybrać ze zbioru: {1,2,3,4,5,J,M}
A={(1,2,J),(1,3,J),(1,4,J),(1,5,J),(2,3,J),(2,4,J),(2,5,J),(3,4,J),(3,5,J),(4,5,J)}
A=10
P(A)= 10/35= 2/7