zad.1 z talii kart losujemy 4 karty.Ile jest moż◙liwosci aby:
a) były tam 2 walety
b) były tam same asy
zad.2 Ile wyników mozna otrzymac rzucając conajmniej 3razy moneta?
zad.3 Ze zbioru liczb( O,1,2,3,4,5,6,7,8,9) losujemy kolejno 3 cyfry tak aby powtsała trzy cyfrowa liczba tak że na pierwszym miejscu stoi liczba 6 i na pierwszym miejscu stoi liczba pażysta.
zad.4 W pudełku jest 15 losów w tym 5 wygrywających, wyciągamy 4 losy. Jakie jest prawdopodobieństwo ze:
a) 2 losy beda wygrywajace
Kombinacje i prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Kombinacje i prawdopodobieństwo
Zadanie 1
a)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={4\choose 2}\cdot{48\choose 2}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}={4\choose 4}}\)
Zadanie 2.
A - rzucono co najmniej 3 razy monetą
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}= \sum^\infty_{n=3} 2^n}\)
Zadanie 4.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{5\choose 2}\cdot {10\choose 2}}{{15\choose 4}}}\)-- 31 mar 2009, o 12:39 --Zadanie 1
a)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={4\choose 2}\cdot{48\choose 2}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}={4\choose 4}}\)
Zadanie 2.
A - rzucono co najmniej 3 razy monetą
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}= \sum^\infty_{n=3} 2^n}\)
Zadanie 4.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{5\choose 2}\cdot {10\choose 2}}{{15\choose 4}}}\)
a)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={4\choose 2}\cdot{48\choose 2}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}={4\choose 4}}\)
Zadanie 2.
A - rzucono co najmniej 3 razy monetą
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}= \sum^\infty_{n=3} 2^n}\)
Zadanie 4.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{5\choose 2}\cdot {10\choose 2}}{{15\choose 4}}}\)-- 31 mar 2009, o 12:39 --Zadanie 1
a)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={4\choose 2}\cdot{48\choose 2}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}={4\choose 4}}\)
Zadanie 2.
A - rzucono co najmniej 3 razy monetą
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}= \sum^\infty_{n=3} 2^n}\)
Zadanie 4.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{5\choose 2}\cdot {10\choose 2}}{{15\choose 4}}}\)