k-osobowa delegacja
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 2 paź 2008, o 19:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dziki zachód
- Podziękował: 6 razy
k-osobowa delegacja
Z grupy osób, w której jest 2 mężczyzn i 5 kobiet, wybrano losowo k-osobową delegację. prawdopodobieństwo tego, że w delegacji znajdzie się co najmniej jeden mężczyzna wynosi\(\displaystyle{ \frac{5}{7}}\). Ile osób liczy delegacja?
- Wooler
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 9 sty 2007, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
k-osobowa delegacja
jesli prawdopodobiensto ze pojedzie minimum 1 mezczyzna wynosi \(\displaystyle{ \frac{5}{7}}\) to
prawdopodobienstwo ze pojada same kobiety wynosci \(\displaystyle{ P _{kobiet} = \frac{2}{7}}\)
\(\displaystyle{ dla \ k=1, \ P _{kobiet}= \frac{5}{7}}\)
\(\displaystyle{ dla \ k=2, \ P _{kobiet}= \frac{5}{7} \cdot \frac{4}{6}= \frac{10}{21}}\)
\(\displaystyle{ dla \ k=3, \ P _{kobiet}= \frac{5}{7} \cdot \frac{4}{6} \cdot \frac{3}{5} = \frac{2}{7}}\)
czyli delegacja sklada sie z 3 osób
prawdopodobienstwo ze pojada same kobiety wynosci \(\displaystyle{ P _{kobiet} = \frac{2}{7}}\)
\(\displaystyle{ dla \ k=1, \ P _{kobiet}= \frac{5}{7}}\)
\(\displaystyle{ dla \ k=2, \ P _{kobiet}= \frac{5}{7} \cdot \frac{4}{6}= \frac{10}{21}}\)
\(\displaystyle{ dla \ k=3, \ P _{kobiet}= \frac{5}{7} \cdot \frac{4}{6} \cdot \frac{3}{5} = \frac{2}{7}}\)
czyli delegacja sklada sie z 3 osób